Blog › Nexgard Spectra: Hatékony? Mitől védi a kutyusokat? Van mellékhatása?

Nexgard Spectra: Hatékony? Mitől védi a kutyusokat? Van mellékhatása?

 

A Nexgard Spectra rágótablettát kutyusok számára fejlesztették, azzal a céllal, hogy a gazdiknak könnyebb legyen kezelnie egy kullancs/bolha fertőzöttséget, illetve, hogy a különböző férgességek – mint például a halálossá is fajulható szívférgesség – kialakulása megelőzhető legyen. Nézzük meg, mit érdemes tudni erről a gyógyszerről egy kutyus-imádónak!

Nexgard spectra kutyáknak

Milyen betegségektől óvhatod meg kutyusodat, ha a Nexgard Spectra mellett döntesz? Nézzük!

 

A Nexgard főleg kullancsok, szúnyogok, bolhák és bizonyos atkák ellen jelent védelmet. Fontos tudni viszont, hogy ez nem egy riasztó hatású szer, vagyis a kártevőknek meg kell csípnie/harapnia a kutyust ahhoz, hogy a tabletta hatni kezdjen.

Tehát a csípéstől nem, de az abból következő betegségektől megvédheted imádott négylábúdat. Na de mik ezek pontosan?

 

1. Szívférgesség és a Nexgard Spectra

 

Nem véletlenül említjük első helyen ezt a betegséget, sajnos van benne tapasztalatunk bőven. A Kincsem Állategészségügyi Központban egyre több olyan kutyust kezelünk, aki ezzel az állapottal küzd, és sajnos a szívférgesség nagyon gyakran jár együtt végzetes következményekkel.

Kezelése sokkal nehezebb és veszélyesebb, mint a megelőzés, ezért érdemes havi rendszerességgel Nexgardot adni a kutyusoknak. Pontosan adagolva egy-egy tabletta folyamatos védelmet nyújthat a szívférgesség ellen.

 

2. Babézia

 

A legsúlyosabb kullancsok által terjesztett betegség a babézia, ami megtámadja a vörösvértesteket és károsítja a kutyus szerveit, többek között a veséket, a májat, a hasnyálmirigyet és a lépet, igazán súlyos esetben pedig akár halált is okozhat. Sajnos rengeteg kullancs hordozza ezt a kórt, így a veszély folyamatosan fennáll.

 

3. Más férgességek, féregfertőzések

 

A Nexgard Spectra rendszeres használata nem csak a szívférgesség kialakulását segít megelőzni, hanem kezeli vagy megelőzi az orsóféreg, kampósfejű féreg, szemféreg fertőzéseket is, melyek a gyomor-bélrendszert és a szemet érintik.

Ezek az állatkák rengeteg bajt okozhatnak, többek között szemviszketést, szemet érintő gyulladást, véres hasmenést, felfúvódást, vérszegénységet, fogyást, kiszáradást, általános gyengeséget, sőt, legrosszabb esetben akár halált is.

 

4. Atkák okozta betegségek

 

Rühesség, szőrtüszőatkásság…mind a kettő nagyon kellemetlen lehet kutyusod számára, Nexgard tabletta szedésével azonban kezelhetők ezek az állapotok. Megszűnhet a szőrhullás, a viszketés, a bőrgyulladás és a fájdalom, kedvenced pedig újra vidáman szaladgálhat.

 

Milyen előnyei vannak a Nexgard Spectra tablettának?

 

1. A Nexgard Spectra belsőleg fejti ki hatását, nem kell semmilyen vegyszert csepegtetni a kutyus bőrére.

2. A tabletta hatása nem múlik el és nem is csökken fürdetés, nyírás, egyéb kozmetikai kezelések után.

3. A kutyusok általában szeretik az ízét, ezért nem lesz nagy küzdelem a tabletta beadása.

4. Gyomor-bélrendszer fonálféreg fertőzésének kezelésére már egyetlen kezelés is hatásos.

5. Havonta egyszer alkalmazva megelőzi az életveszélyes szívférgesség kialakulását.

 

Mikor nem szabad használni a Nexgard Spectra rágótablettát? Van ilyen helyzet?

 

  • Fontos tudni, hogy 8 hetesnél fiatalabb, illetve  2 kg-nál alacsonyabb súlyú kutyáknál szigorú állatorvosi előny-kockázat elemzésre van szükség, mielőtt megkezdődne a kezelés. Ennek az az oka, hogy ilyen kicsi kutyusok esetében nem áll rendelkezésre elegendő tesztadat.
  • Szívféreggel már fertőzött kutyáknak nem ajánlott a Naxgard Spectra adagolása, erre érdemes nagyon odafigyelni! A készítmény a fertőzés MEGELŐZÉSÉRE való!

 

Vemhes kutyákkal mi a helyzet? Szedhetik a Nexgard Spectra tablettát?

 

A vemhesség és a szoptatási időszak nagy odafigyelést igényel, hivatalos tudományos tesztek még nem igazolják, hogy a Nexgard ártalmatlan lenne a kiskutyákra nézve. Ennek megfelelően azt ajánljuk, hogy csak szigorú állatorvosi utasításra add kedvencednek ezt a rágótablettát!

 

Más gyógyszerekkel együtt szedhető a Nexgard?

 

A legtöbb gyógyszerrel gond nélkül szedhető együtt a rágótabletta, vannak azonban kivételek. Ezek leginkább digoxint tartalmazó, pangásos szívelégtelenségre felírt anyagok, valamint doxorubicin alapú daganatellenes készítmények. Ha kutyád más gyógyszerek is szed, érdemes konzultálnod egy állatorvossal!

 

Lehetnek mellékhatásai a Nexgard Spectra tablettának?

 

Sok olyan poszt, videó készül, ami arról szól, hogy a Nexgard és más hasonló készítmények súlyosan károsak a kutyusok egészségére, ezeket az állításokat azonban érdemes fenntartásokkal kezelni. Minden gyógyszer okozhat mellékhatásokat, (embereknél is) bármelyik kutyusnál előfordulhat egyéni érzékenység az összetevőkre, de ez nem azt jelenti, hogy az állatorvosok konkrétan mérget adnak a pácienseknek.

Miért csinálnának ilyet? Miért lenne ez jó bárkinek?

A Kincsem-ben mi is számtalan kutyusnak adtunk már Nexgardot, de nem tapasztaltunk semmilyen súlyos mellékhatást. Ha így lett volna, nem ajánlanánk a készítményt, hiszen a saját hírnevünket is rombolnánk vele.

 

  • 1000 kezelt állatból kevesebb mint 10-nél jelentkezik hányás, hasmenés, kedvetlenség, étvágytalanság.
  • 10 000 kezelt állatból kevesebb mint 1-nél jelentkeznek izomrángásos, izomremegéses tünetek és egyensúlyzavar.

 

Mellékhatások akkor is jelentkezhetnek, ha a gyógyszert nem megfelelő mennyiségben, vagy nem az állat testsúlyának megfelelő kiszerelésben használják.

 

Hogyan kell adagolni a rágótablettát?

 

Szívférgesség, egyéb kullancsok, bolhák terjesztette betegségek megelőzésére havi egy adag ajánlott, mindig pontosan ugyanazon a napon, mivel hatása egy hónapig biztosított.

Meglévő betegség kezelésére szigorúan állatorvosi utasítás alapján történik az adagolás.

 

Mit kell tudnod a Nexgard Spectra áráról?

 

Fontos leírnunk, hogy webáruházunkban – és más oldalakon is – a feltüntetett ár 1 db tablettára vonatkozik, egy dobozban azonban 3 db tabletta található. Ennek megfelelően kosárba helyezést követően a dobozra érvényes érték, vagyis a feltüntetett ár háromszorosa lesz majd látható.

 

Védd meg Te is kedvencedet, válaszd a Nexgard Spectra tablettát!

Link