Blog › Mit eszik a teknős? Nézzük meg!

Mit eszik a teknős? Nézzük meg!

 

Mind a szárazföldi, mind a vízi teknősök tartása egyre népszerűbb manapság és nem véletlenül. Ezeket ez állatokat nem kell naponta többször sétáltatni, nem igénylik a rengeteg simogatást-és a játékot sem, így azok is magukhoz vehetik, akik nagyon elfoglaltak. Bár a teknősök tartása nem túl körülményes, a táplálásukra nagyon oda kell figyelni, hiszen ez minden állat egészségének a záloga.

A következő percekben arról olvashatsz, hogy mit eszik a teknős és mi az, amit nem szabad fogyasztania. Ajánlunk pár minőségi teknős tápot is, úgyhogy tarts velünk!

 

Mit eszik a teknős? Milyen táplálékot adhatsz neki?

 

Mit eszik a teknős: leírásA teknősök általában sokféle ételt szívesen fogyasztanak: növényi-és állati eredetű táplálékkal is lehet kínálni őket. Könnyen beszerezhető étel számukra a lisztkukac, amit a legtöbb állatkereskedésben bármikor megvásárolhatsz.

Persze nem szabad csak ezzel etetni a kis tekit, ugyanis az szinte garantáltan beteggé tenné! Szerezhetsz neki tücsköket, csigát, földigilisztát és különböző lárvákat is. Ezeket persze nem érdemes a kertből összeszedni, hiszen könnyen lehet, hogy kapcsolatba kerültek valamilyen növényvédő szerrel. Az sem kizárt, hogy beteget, ezért jobb, ha inkább kereskedésből vásárolsz eleséget páncélos kedvencednek! Csigákat a kertből is szedhetsz, de fontos, hogy nagyon alaposan mosd meg őket, mielőtt a teknős elé teszed.

Valószínűleg nem ez lesz a mindennapi tápláléka, de időnként egy-két garnéla rákot is adhatsz neki, persze a páncélja-és a farka nélkül. Finom csemege lesz a számára! Apró halakat is lehet neki adni, sőt! Ezek segítik a teknőspáncél megerősödését, így hetente minimum egyszer lepd meg vele a kedvencedet!

Többféle növényt, zöldséget-és gyümölcsöt is adhatsz a teknősnek, de ezeket alaposan mosd meg az etetés előtt – főleg akkor, ha boltban vetted őket! A különböző vegyszerek nem tesznek jót ennek az állatnak sem.

Adhatsz neki kelkáposztát, kínai káposztát, római salátát és spenótot is, de ne lepődj meg, ha valamelyiket nem szereti a teknősöd. Nekik is megvan a maguk ízlése!

Ehetnek továbbá paradicsomot, zöldbabot, sárgarépát-és tököt is. Csemegézhetnek kivit, narancsot, barackot, ribizlit, szőlőt, vagy akár almát is – de azt csak héj nélkül!

Vásárolhatsz különböző teknőstápokat is, ha szeretnél egy egyszerűbb megoldást. Ebből is van többféle: halas, szív mix, garnélás, illetve olyan mix is, amiben benne vannak a teknős legkedveltebb falatkái.

 

Mit NEM ehet a teknős? Mit ne adj neki?

 

Természetesen nem kaphat a teknősöd semmilyen alapból mérgező növényt, hiszen ezek halálosak lehetnek a számára. Éppen ezért akkor is vigyáznod kell, ha mondjuk a szobában engeded szabadjára, hiszen néhány dísznövény veszélyes lehet a számára. A diffenbachia-és a fikusz különösen mérgező, de a filodendronokkal is vigyázni kell, ezek ráadásul nagyon sok háztartásban előfordulnak. Ne engedd, hogy megrágja őket!

Ezen kívül ne etesd őket fagyasztott hallal, mivel a belőlük kioldódó enzim árt a B1 vitaminnak, ami így nem tud beépülni az állat szervezetébe. Nagyon ritkán adj csak neki ilyet!

A csirke-és a marhahús sem a legjobb ötlet. Nyersen egyáltalán nem szabad a teknősök elé tenni, mivel súlyos fertőzéseket okozhatnak, vízi tekiknek azonban főtt állapotban sem érdemes adni. Hamar beszennyezik az akvárium vizét, ami megbetegítheti a kedvencedet!

Különböző szalámikkal, sonkával, kolbásszal ne próbáld meg etetni a kis teknőst, ezek ugyanis egyáltalán nem neki valók! Édességeket se adj neki, felejtsd el a csokit, a kekszeket és minden hasonlót. Ahogy említettük, gyümölcsöket adhatsz neki, de nem cukrozott befőtteket!

 

Tippek az etetéshez

 

A fiatal teknősök elé ne tegyél le nagy darab eleségeket! Vagy válassz kisebb példányokat (rovarokból, például) vagy vágd fel apróbb darabokra az ételt! Ahogy nő az állat, úgy adhatsz neki egyre nagyobb falatokat.

A teknősöket fiatal korukban naponta kell etetni, később azonban egyre ritkábban. Előfordul, hogy hetente egyszer is elég nekik táplálékot adni. Amikor megvásárlod a kis tekit, kérd meg a tenyésztőt, hogy tájékoztasson erről! Ő pontosabban el tudja mondani, milyen változásokra számíthatsz!

Az etetések időpontjában érdemes kialakítani egy rendszert! Válassz egy időpontot és lehetőség szerint ettől ne nagyon térj el! Ez Neked is-és a teknősnek is hasznos.

Az eleség mellé szerezz be hüllők számára fejlesztett vitaminport is és napi egy-két eleségállatot márts meg benne, mielőtt a kedvenced elé teszed. Ezzel megelőzheted a vitaminhiányt!

Ha teheted, időnként adj élő rovarokat is a teknőcnek! Ez egy kicsit macerásabb, de remekül aktivizálja az állatot, ráadásul a vadászösztönét is felkelti. A lisztkukacokat például nyugodt szívvel adhatod neki élő állapotban, ahogy a tücsköket is: bár azokat elkapni nem lesz egyszerű!

 

Most már nagyjából tudod, mit eszik a teknős-és mi az amit nem kellene adni neki. Reméljük, tudtunk pár hasznos információval szolgálni a kedvenced etetésével kapcsolatban!

Link