Blog › Maine Coon macska tartása: Mennyire nehéz feladat?

Maine Coon macska tartása: Mennyire nehéz feladat?

 

Olyan macskát szeretnél, amitől mindenkinek leesik az álla? A Main Coon macskára esett a választásod, vagy még csak keresed az igazit? Akkor tarts velünk! Összeszedtünk minden fontos információt ennek a különleges cicának a tartásáról-és ápolásáról.

 

Milyen a Maine Coon megjelenése?

 

Maine Coon macska tartásaMivel a Maine Coon a világ legnagyobb házi macskája, valószínűleg sejted, hogy nem kicsi. Az interneten persze terjednek olyan képek, amiken irreálisan nagy, de igaz, ami igaz: nem egy tipikus „kiscica”. Teste akár 120 cm hosszúra is megnőhet, a hímek súlya pedig elérheti a 10-14 kg-ot is. Az átlagos súlyuk persze alacsonyabb: hímeknél 6-8 kg, nőstényeknél 5-6 kg, de ez a tartásuktól is függ.

Hosszú, két rétegű bundájuk vízálló, a fülük hegyén pedig jellegzetes szőrpamacs látható. A felnőtt cicák arca sokszor meglepően karakteres, már-már emberi, ami valamelyest rémisztővé teszi őket. Lábaik, tappancsaik erősek, vastagok-és arányosak, a macska összességében eléggé elegáns.

Sokféle színben előfordul, teljesen feketében, fehérben-és cirmos verzióban is létezik. A farka nagyon hosszú-és lompos, általában majdnem akkora, mint a teste többi része egyben. A tekintete sokszor barátságtalan, elég szúrósan képes a világba bámulni, de a személyiségét ez szerencsére nem tükrözi – vagy legalábbis nem teljes mértékben.

 

Maine Coon macska tartása: Milyen a természete?

 

A Maine Coon cicák elég brutálisan néznek ki, de sokan azt állítják, hogy a természetük teljesen más: nagyon barátságosak-és játékosak. Az igazság azonban valahol a két véglet között van, se nem ördögök, se  nem angyalok.Maine coon: természete

Imádnak játszani, de ettől is jobban szeretnek rosszalkodni. Lelöknek mindent, ami az útjukba kerül, felmásznak szinte mindenhová (akár a fejedre is :D ) és szaladgálnak, ugrálnak, ahogy azt a cicák szoktak. A „probléma” csak az lehet, hogy ők ezt nem igazán növik ki, tehát a Maine Coon cica valamilyen szinten örökké kölyök marad.

Általában nem rajonganak a magányért, de a legtöbb példányt azért egyedül lehet hagyni pár órára. Az azonban szokásuk, hogy a gazdit mindenhová követik, akár a zuhany alá is. Ebből a szempontból jobban hasonlítanak a kutyákra, mint a cicákra, ahogy a taníthatóságuk is inkább kutyusos. Sok Maine Coon cica még trükköket is el tud sajátítani.

Hajlamosak a féltékenységre, ami leginkább akkor mutatkozik meg, ha nincsenek pici koruktól megfelelően szocializálva. Ha sokáig ők a család kedvencei, utána már nehezen tűrnek meg egy új háziállatot, de még a gyerekekkel is lehet probléma.

Megfelelő szocializáltság mellett szerencsére jól kijönnek más állatokkal, a kutyákkal feltűnően jó kapcsolatot tudnak ápolni. A kisebb macskákat időnként szeretik „helyre tenni”, de velük is össze tudnak szokni.

Meglehetősen nyugodtak-és türelmesek, de sok példány nem szereti a simogatást, azt pedig különösen nem, ha felemelik. Ezt ki kell tapasztalni-és tiszteletben kell tartani, mivel egy ekkora macska akár komoly sérüléseket is képes okozni. Nem jellemző rájuk az agresszivitás, de stressz hatására tehetnek olyat, amit egyébként sohasem.

Az utazást sok Maine Coon cica nehezen viseli, a több órás autózás nem nekik való. Ilyenkor ingerültek-és idegesek lehetnek, ami miatt agresszívvá válhatnak.

Egyébként nagyon tehetséges vadászok, intelligensek-és hűségesek. Gazdinak maximum 1-2 embert fogadnak el, de rájuk valamennyire hallgatnak. Kinti-és benti macskaként is tarthatók, bár az áruk miatt sokan nem hagyják őket felügyelet nélkül az udvaron – érthető módon.

Ezek az állatok nagyon szeretik a tisztaságot, így szinte állandóan a bundájukat takarítják, az alomra pedig nagyon kényesek. Időbe telhet, mire megtalálod azt a típust, amit hajlandó használni.

Sokat nyávognak-és hangoskodnak: mindenféle hangot kihasználnak a kommunikáláshoz. Nem jellemző rájuk a hallgatás.

 

Maine Coon macska ápolása

 

A Maine Coon cicákat nem kell gyakran fürdetni, sőt! Nem is szabad. Évente 1-2 alkalom bőven elég, hiszen a bundája tisztítását nagyjából ő maga is meg tudja oldani. A fésülés azonban már más tészta! Heti 1-2 alkalommal érdemes átkefélni a cica bundáját, hogy az ne csomósodjon össze. Ezt már pici korában el kell kezdeni, különben nehezen szokik hozzá.

1-2 hetente érdemes átnézni a fülét, a bőrét-és a fogait is, hogy észre vedd, ha valami nincs rendben velük. Ezt leszámítva pont úgy kell ápolni, mint bármelyik másik macskát: nagy gondot nem fog okozni. A bundája formára nyírásához-és a karmai ápolásához időnként nem árt elvinni kozmetikába!

 

A Maine Coon betegségei

 

Mivel a Maine Coon-nak mindenhol hosszú szőre van, ezért jellemzők rá a szőrrel-és a bőrrel kapcsolatos problémák. Jelentkezhet nála gombásodás, atkák, bolhák, de a fülgyulladásra is oda kell figyelni. Ezeknek a problémák elejét lehet venni, ha rendszeresen átnézed a kis tappncsost, illetve az állatorvosnál is gyakran megfordulsz.

Fontos megemlíteni a hipertrophiás cardiomyopathia (HCM) nevő betegséget is, mivel ez a macskák közül a Maine Coon cicákat érinti a leggyakrabban. Ez egy szívbetegség, szívizomfal elfajulás és akár a macska hirtelen halálát is okozhatja.

Ezen kívül gyakori a cica veséjének cisztás megbetegedése, a méh gyulladása, a leukémia-és az izomsorvadás is. Az állatorvosi szűrések segíthetnek ezeket a problémákat megelőzni, vagy legalábbis hamar észre venni. Az is fontos, hogy a kiscicát megbízható tenyésztőtől vásárold meg!

 

A Maine Coon mozgásigénye

 

Szeret mozogni-és szüksége is van ehhez helyre. Benti cicaként is lehet tartani, de az állandó benti életmód nem a legjobb a számára: ezen kívül pedig a bútorok sem lesznek boldogok. Jót tesz neki, ha a szabadban is szaladgálhat, vadászhat, játszhat, ezért jó, ha tartozik egy nagy, elkerített kert a házhoz.

 

Hogyan kell a Maine Coon cicát táplálni?

 

A kicsi cicának válassz kölyök macskáknak készült tápot, később pedig felnőtt macskáknak készült ételt. Száraz tápot-és konzerves eledelt is adhatsz neki, de fontos, hogy tartsd be az adagolási útmutatót, mivel ez a cica hajlamos az elhízásra. Házi készítésű étellel is kínálhatod – persze nem azzal, amit a család fogyaszt! Az étrendje nagy része mindenképpen a jó minőségű húsból álljon, mesterséges anyagot pedig minimális mértékben tartalmazzon.

Ha ivartalanították a kedvenced, akkor érdemes speciális tápot választani neki, ugyanis ilyenkor a szükségletei megváltoznak, de a szőrcsomók feloldásához is találhatsz hairball coltrol tápokat.

 

Maine Coon ára: mennyibe kerül?

 

Ha ilyen macskát szeretnél, készülj fel hogy nem lesz olcsó mulattság! A tenyésztőtől vásárolt cicák 180-200 ezer forintba minimum kerülnek, de ettől még drágább is lehet. Ez pedig csak az alap költség, erre még rá jönnek a tartással együtt járó kiadások.

 

A Maine Coon macska tartása nem túl nehéz, de ez az állat igényli a törődést. Jelleme valahol a kutyák-és a macskák közötti átmenet, erre pedig érdemes már a megvásárlás előtt gondolni. Ha Te is egy okos, tanítható-és gyönyörű cicára vágysz, akkor vágj bele bátran!

 

Link