Blog › Kutya fogkrém? Kutya fogápolás? Mi fán teremnek ezek a dolgok?

Kutya fogkrém? Kutya fogápolás? Mi fán teremnek ezek a dolgok?

 

A gazdik egyre több mindent tudnak a kutyák megfelelő tartásáról, de a fogápolás egy olyan dolog, amire még nem sokan figyelnek oda, sőt…a többség nem is igen hall róla. A következő pár percben éppen ezért a kutya fogkrém helyes használatáról, illetve a kutya fogainak mindennapi ápolásáról olvashatsz pár sort. Na meg pár rossz gyakorlatot is mutatunk! Tarts velünk!

 

Miért fontos a kutyák fogainak ápolása? Miért nem szabad megfeledkezni róla?

 

Ha a gazdi nem foglalkozik azzal, hogy a kutyája fogát megfelelően ápolja, annak több következménye is lehet. Ilyen a fogkőképződés, az ínygyulladás, az ínysorvadás, a fogmedergyulladás, illetve a fogak elvesztése is.

A fogak megbetegedése táplálkozási nehézségeket is okozhat, ami miatt az állat lefogyhat, legyengülhet és emésztési problémái is lehetnek. Ez az állapot könnyen megnyithatja a kaput más betegségek előtt is, így végeredményben a fogak egészsége a kutya egész testének egészségére kihatással van.

Arról nem is beszélve, hogy egy beteg fog mennyi fájdalmat okozhat a kedvencünknek! Tudjuk jól, hogy a fogfájástól kevés szörnyűbb érzés létezik, úgyhogy ne hagyd, hogy a kutyusod ettől szenvedjen!

 

Hogyan támogathatod a kutyád fogainak egészségét? Mit tegyél és mit ne?

 

kutya fogkrém, kutya fogápolás: a rágás fontosságaAhhoz, hogy a kutya szája egészséges maradjon, nagyon fontos a kellő mennyiségű rágás, hiszen ez manuálisan tisztítja a fogak felszínét. A rágáshoz viszont kell valami rágcsálni való is!

Ez az egyik oka, amiért érdemes több száraz táppal etetni a kutyust, mint konzervvel. A konzervet szinte csak nyelik az állatok, nem kell „megküzdeni” vele, a száraz eledelen viszont elrágódhatnak egy kicsit.

A konzerv ráadásul elég vastag lepedéket is képezhet a fogon, ami fogkőképződéshez vezet.

Valamivel tehát egészségesebb a kutyus fogai számára a száraz táp, de önmagában ez még nem elég. Fontos, hogy mindig legyen mit rágnia, erre a célra pedig kifejezetten alkalmasok a marhabőr kutya rágókák, illetve a különböző, rágható játékok is. Állatpatikánkban találhatsz fogápoló jutalomfalatokat is, melyek szintén jót tesznek kedvencednek.

Amit kerülni kell, az a csont. Sokan erre csak legyintenek, hiszen régi bevésődés az embereknél, hogy a kutyának csontot kell adni, pedig igen veszélyes ez az állatra nézve. Igen, lehetséges, hogy a Te kutyádnak nem lesz tőle semmi baja, de az is könnyen lehet, hogy felsérti a száját, túlzott fogkopást okoz, még rosszabb esetben pedig elzáródhatnak a belei – ami sajnos a kedvenced életébe kerülhet. Felejtsd el a csontot!

A megfelelő táplálás mellett az is szükséges lehet, hogy a kutyus fogait időnként megmosd. Na de mivel és hogyan?

 

Mi az a kutya fogkrém és hogyan kell használni? Hogyan mossuk meg a kutya fogát?

 

A kutya fogkrém egy speciálisan kutyák számára fejlesztett anyag, amely gyakorlatilag ugyan úgy működik, mint egy hagyományos fogkrém. Persze más anyagokból készül és nem is mentolos ízesítésű, de a funkciója megegyezik.

Fontos, hogy embereknek készült fogkrémet soha ne használj a kutyusodon, az ugyanis mérgező lehet a számára.

kutya fogkefeA kutya fogkrémek általában valamilyen húsos ízűek-és illatúak, hogy a kedvencednek is csábító legyen a dolog, ezen kívül pedig ehető, hiszen nem várható el egy kutyától, hogy kiköpje. Hetente 1-2 alkalommal ragadj kutya fogkefét, nyomj rá egy kevés fogkrémet, majd gyengéden mosd meg az állat fogsorát.

Persze, ez így nagyon egyszerűen hangzik, a valóság azonban kissé bonyolultabb lehet. Érdemes a kedvencedet már kis korában megismertetni a fogápolással, hiszen akkor még sokkal könnyebb őt hozzászoktatni dolgokhoz. Engedd, hogy megnézegesse a fogkefét, megszagolja-és megnyalogassa a fogrémet, na meg légy türelmes!

Nem biztos, hogy elsőre meg tudod mosni az egész fogsorát. Ha nem engedi, hogy benyúlj a szájába, vagy nagyon ellenkezik, akkor első alkalommal mosd meg csak az első fogait! Óvatosan, finoman, nehogy megsértsd vele az ínyét, a fájdalom ugyanis nem segít a hozzá szoktatásban.

Ha rájön, hogy nem is olyan rossz dolog ez, hamar engedni fog, de ehhez pár alkalomra szükség lehet.

Ha kedvenced ínye gyulladt, vagy valamilyen fogbetegség kínozza, ne mosd a fogait, hanem vidd el egy állatorvoshoz előbb! Ezeket a problémákat kezelni kell, hogy a fogmosás ne okozzon fájdalmat-és sérülést.

 

Reméljük, hogy mostmár Te is többet fogsz gondolni a kutyusod fogainak ápolására és hogy bátrabban állsz majd neki a dolognak! 

 

Link