Blog › Kistestű kutyák betegségei: Mire kell számítani gazdiként?

Kistestű kutyák betegségei: Mire kell számítani gazdiként?

 

Bármilyen kutyust is választasz társadul, fontos, hogy ne csak az örömteli pillanatokra, hanem a betegségekre is felkészülj – ezeket ugyanis a legritkább esetben lehet csupán elkerülni! A következő percekben a kistestű kutyák legjellemzőbb betegségeivel foglalkozunk majd, hogy minél felkészültebben vághass bele a gazdi létbe! Tarts velünk!

 

Kistestű kutyák betegségei és leggyakoribb problémái

 

1. Kutya porckorongsérv/tacskóbénulás

 

Kistestű kutyák betegségei: tacskóbénulásA tacskóbénulásnak is nevezett porckorongsérv leggyakrabban a rövid lábú, hosszú törzsű kutya fajtákat érinti (nem véletlenül lett az a neve, ami), tehát a tacskót, a pekingi palotakutyát vagy éppen a corgit. Ez a betegség akkor jelentkezik, amikor a gerinc csigolyái közt található porckorong valamelyik irányba elmozdul és nyomást gyakorol a gerincvelőre, vagy a környező idegekre. Ennek következtében előfordulhat, hogy a kutyus nehezen mozog, nem szívesen sétál, vagy játszik, esetleg még sántít is a hátsó lábaira. Súlyosabb esetben a kedvenced hátsó végtagjai teljesen megbénulhatnak, ráadásul sem vizelni, sem üríteni nem lesz képes.

A porckorongsérv kialakulását nem mindig lehet megelőzni, de fontos, hogy az említett testalkatú kutyákat lehetőleg ne hagyd sokszor lépcsőzni, ezen kívül pedig a le-fel ugrálást is kerülniük kellene. Ezt persze mondani jóval könnyebb, mint elérni. Ha a baj már megtörtént, akkor fájdalomcsillapítókkal, fizioterápiával, súlyosabb esetben műtéttel is közbe kell lépni.

 

2. Végtag törés

 

A kisméretű kutyák között gyakori, hogy a végtagjaik viszonylag gyengék, így azok könnyen eltörhetnek. Ez főleg akkor jelentkezik, ha nagyobb magasságokból hirtelen leugranak és nem tudják felvenni a tökéletes érkezési pozíciót, így az elsőként földet érrő lábuk eltörik. Ha nyílt törésről van szó, vagyis a csont átszakítja a bőrt, akkor azonnal állatorvoshoz kell vinni a kutyust, ha azonban a törés zárt, nem kell kapkodni! Az állatorvos majd eldönti, milyen kezelést alkalmaz: sínbe teszi a törött lábat, gipszeli, vagy esetleg műti.

 

3. Fogbetegségek, fogproblémák

 

A kisebb testű kutyáknak logikus módon a fejük, így az állkapcsuk is kisebb, mint nagyobb társaiké, foguk azonban ugyanannyi van, mint bármelyik másik kutyusnak, vagyis 42 darab. A kis hely miatt ezek könnyen összetorlódhatnak, rossz irányba nőhetnek és össze-vissza dőlhetnek. Ez azért is probléma, mert a fogak így nem tudnak megfelelően tisztulni, amitől kilyukadhatnak, fogkő képződhet és az íny is könnyebben begyulladhat.

Kistestű kutyák betegségei: fogproblémákKisebb kutyáknál így fokozottan oda kell figyelni a fogak ápolására, a rendszeres tisztítására, illetve arra is, hogy eleget rágjanak! A Yorki kutyusokra például jellemző, hogy a tejfogaik nem esnek ki, amikor a maradandó fogak növekedni kezdenek, hanem az állat szájában maradnak, akadályozva ezzel a többi fog kifejlődését – ezt a problémát pedig csak műtéttel lehet megoldani.

 

4. Brachycephal szindróma

 

Ez az összetett felsőlégúti elváltozás leginkább a rövid orrú kutyusokat érinti, mint amilyen a francia bulldog, vagy éppen az angol bulldog. Túl szűk az orrnyílásuk, ráadásul túl rövid-és keskeny a légcsövük is, ez pedig könnyen vezethet súlyos légzési nehézségekhez még akkor is, amikor az állat nem mozog, hanem pihen.

Ezek az elváltozások külön-külön is jelentkezhetnek, de jellemzően egyszerre több is jelen van belőlük, ami tovább súlyosbítja a problémát. A szindróma kialakulását megelőzni sajnos nem lehet, a kezelése pedig legtöbbször műtéti úton lehetséges.

 

5. Térdkalácsficam

 

A térdkalácsficam nagyrészt a kistestű kutyákat érinti, ezért minden gazdinak fontos odafigyelnie rá. Ficam esetén a térdkalács elmozdul a helyéről, így az érintett lábat a kutyus nem tudja terhelni, vagy csak nagyon korlátozott mértékben.

A problémát sok esetben csak műtéti úton lehet megoldani, ugyanis kezelés nélkül idővel szalag szakadás és porckopás is társulhat a ficam mellé – ez pedig tovább rontja kedvenced mozgékonyságát.

 

6. Perthes kór/ Legg-Calve-Perthes betegség

 

Ez a különleges nevű betegség a kutyák combcsontjának  fejét érinti, vagyis azt a részt, ami belesimul a medencébe és segíti a hátsó végtagok akadálytalan mozgását. A betegség következtében a csont ezen részének vérellátása egyre csak romlik, amitől a csont elkezd szétesni. Az eldeformálódott szövetek miatt a két csont közti porc is elveszíti a funkcióját, így a mozgás nagyon fájdalmassá válik a kutyus számára.

A betegség kezdetén enyhébb tünetek mutatkoznak, mint a letargia, vagy a sántaság, később azonban elsorvadhatnak a combcsont környéki izmok, a fájdalom pedig súlyosan felerősödik.

A betegségek fájdalomcsillapítókkal-és gyulladáscsökkentőkkel is karban lehet tartani egy bizonyos pontig, végső megoldást azonban a műtét jelent. Szerencsére a legtöbb kutyus teljes mértékben fel tud épülni!

 

7. Hasnyálmirigy gyulladás

 

Ez a probléma természetesen nagyobb testű kutyusoknál is megjelenhet, de jellemzőbben a kisebbeknél fordul elő gyakrabban. A hátterében sok tényező állhat, akár mérgezés is, így fontos, hogy a tünetek megjelenésekor a kutyust minél hamarabb állatorvoshoz vidd! Ha hányást, hasmenést és alhasi fájdalmat észlelsz kedvenceden, ne habozz! Súlyos esetben károsodhat a máj, az epe, vagy akár a belek is.

 

8. Altatási kockázatok

 

Egyes kezelésekhez-és műtétekhez a kutyákat el kell altatni, ilyen esetben pedig bizonyos kockázatok nagyobb mértékben érintik a kisebb testű állatokat, mint nagyobb társaikat.

Nagyobb az esélye az altatás közben fellépő kihűlésnek, az intubálásuk pedig nehezebb, mint a nagyobb testű állatoké, ami bizonyos komplikációknál megnehezíti a beavatkozást.

 

9. Viselkedési zavarok

 

viselkedési problémák kutyáknálKistestű kutyáknál gyakran előfordul engedetlenség-és agresszivitás, ennek pedig valószínűleg a nem megfelelő tanítás-és nevelés az oka. Míg a nagyobb kutyák agresszivitása azonnal mindenki számára intő jel, addig a pici kutyáknak elnézik, sőt, néha még aranyosnak is tartják ezt tőlük.

Sok kistestű kutya így nem tanulja meg a határokat, ami ahhoz vezethet, hogy nem engedelmeskednek a gazdájuknak. Ehhez még az is hozzá tehet, hogy a kicsi kutyákat gyakrabban tartják lakásban, a nap túlnyomó részében négy fal közé zárva, ami miatt a mozgásigényüket sem tudják megfelelően kielégíteni – ez pedig szintén viselkedészavarokhoz vezethet.

 

A kistestű kutyáknak – mint láthatod – megvannak a maguk problémáik, de ez nem szabad, hogy eltántorítson! Ha valamilyen pici fajta kutyát szeretnél, vágj bele nyugodtan, de nagyon figyelj oda a megfelelő táp kiválasztására, az ideális életvitel kialakítására, na meg a rendszeres állatorvosi vizsgálatokra!

 

Link