Blog › Idős kutya etetése, gondozása: Így bánj őszülő barátoddal!

Idős kutya etetése, gondozása: Így bánj őszülő barátoddal!

 

Idős kutya etetéseBármennyire szeretnéd, sajnos a kutyusod sem marad örökké fiatal, az állat öregedése pedig egy olyan folyamat, amire gazdiként oda kell figyelned. Ahogy az emberek, úgy a kutyák is rengeteg változáson mennek ilyenkor keresztül, ehhez pedig mind az étrendet, mind a életmódot hozzá kell igazítani. Ebben a bejegyzésben az idős kutya etetése lesz a fő témánk, de beszélni fogunk kicsit arról is, hogyan kell bánni a korosodó állattal. Tarts velünk!

 

Miért más az idős kutya etetése? Miért nem mindig jó, ha olyan eledelt kap, mint korábban?

 

Mivel az öregedő kutyusok egész szervezete-és életstílusa megváltozik, a táplálásuk sem maradhat a régi. Ilyenkor sokat csökken az állat aktivitása, így a táp megváltoztatása-és kalóriatartalmának mérséklése nélkül kedvenced könnyen elhízhat, ez pedig több betegség kialakulását is maga után vonhatja.

A kutyus emésztése is megváltozik a kor előrehaladtával, gyakrabban alakul ki székrekedés, ezért a korábban elfogyasztott rostmennyiség már nem lesz elegendő: azt meg kell emelni.

A túlzott mértékű sófogyasztás fiatal kutyáknál sem egészséges, idős korukban azonban fokozottan oda kell erre figyelni, hiszen az vérnyomásproblémákat okozhat.

Idős korra ráadásul kialakulhatnak olyan betegségek, melyek alapvető változásokat okoznak a kutyus táplálásában. Ez vese-és májproblémánál, illetve különböző allergiáknál a leggyakoribb.

Fontos odafigyelni egy idős kutya etetésére, hiszen az egészség megőrzésének az egyik legfontosabb része a táplálék – embernél, állatnál.

 

Mit ehet egy idős kutya? Hogyan tápláld korosodó ebed?

 

Fontos megjegyezni, hogy nincs egységesen elfogadott szabályzat vagy irányelv az idős kutyák etetésére. Ebben inkább az állatorvosod és a tapasztalataid segíthetnek, hiszen minden kutya más, más testfelépítéssel, más szervezettel, más betegségekkel.

Tehát, ha a kutyusod nem kezd el hízni, nem romlik nagyon az emésztése és az állatorvos sem jelez problémát, akkor nem kell mindenféle tápváltásba kezdeni. Igazodj a kutya igényeihez!

 

1. Védd meg az elhízástól speciális tápokkal idős kutyádat

 

Ha azt látod, hogy a kutyus ugyanazt a mennyiségű tápot kapja és mégis hízik, akkor érdemes tenni az ügy ellen. Erre nem feltétlenül az a megoldás, hogy a mennyiséget csökkented – bár azt is lehet valamelyest – hanem inkább egy idős kutyáknak szánt, jó minőségű táp. Ez szinte ugyanaz, mint hogy ivartalanított kutyáknak sem a sima tápot adjuk, csak abból kevesebbet, hiszen a vitamin-és tápanyagszükségletét attól még ki kell elégíteni. A light, kalória csökkentett tápok is segíthetnek, mivel a legtöbb ilyen kutya eledel úgy lett kifejlesztve, hogy minden igényt kielégítsenek – miközben nem hízlalnak.

 

2. Emeld meg a rostmennyiséget, ha szükséges!

 

Ha az idősödő kutyád széklete megváltozik, keményebb lesz, vagy sokkal ritkábban-és kevesebbet ürít, akkor érdemes lehet valamivel több rostot adni neki. Tökéletes erre a célra például a sütőtök, a répa, az édesburgonya, a lenmag, a natúr zabpehely, vagy éppen a teljes kiőrlésű gabonák.

Persze ebből sem kell túlzásba esni. Figyeld a kutya emésztését és ha már úgy látod, a végtermék mennyisége-és állaga is teljesen jó, akkor ne emeld tovább a rostmennyiséget.

A rostok egyébként a testsúlyt is segítenek karban tartani, úgyhogy duplán fontosak.

 

3. Csökkentsd a só-és a cukor mennyiségét!

 

Sem extra sót, sem extra cukrot nem kell a kutyáknak adni egyébként sem, hiszen a tápok nagy része tartalmazza azt a mennyiséget, amelyre az állatnak szüksége van, ugyanakkor egy-két jutalomfalatka formájában szinten biztos, hogy mindenki ad a kedvenceinek.

Nos, ennek a mennyiségét célszerű visszafogni. A cukor elhízást és cukorbetegséget okozhat, a túl sok só pedig a vérnyomásra-és a szívműködésre hathat rosszul. Az idős kutyákat nem árt ezektől a gondoktól megóvni!

 

4. Figyelj oda a vitamin utánpótlásra!

 

Az idős kutyáknak vitaminokban gazdag táplálékra van szükségük, hogy erős maradjon az immunrendszerük, a csontozatuk és az ízületeik. Ezen kívül védeni kell a látásukat és a hallásukat is, valamint a szőrzetüket és a bőrüket. Ennek érdekében szükségük van jó minőségű tápokra: gyümölcsökre, zöldségekre, rostokra, fehérjére és nem utolsó sorban vitamin kiegészítésre. Ezt különféle kutya multivitaminokkal is el lehet érni, amiben van A,B,C,D és E vitamin is. Fontos, hogy az indokolatlan vitaminutánpótlás sem jó ötlet, úgyhogy előbb kérd ki egy állatorvos tanácsát!

 

5. Az egészségi állapotának megfelelő tápot adj neki!

 

Ehhez persze nélkülözhetetlen, hogy rendszeresen elvidd kedvencedet az állatorvoshoz, aki észre veheti azokat a betegségeket, amelyek miatt meg kell változtatni a kutya étrendjét. Ilyen lehet egy szívbetegség, egy máj-vagy vesebetegség, a cukorbetegség vagy éppen a túlsúly is.

 

Hogyan bánj idős kutyáddal, hogy jól érezze magát?

 

Az idős kutya etetése-és annak minősége nagyon fontos, de a gazdinak azt is tudnia kell, hogyan bánjon megváltozott igényű állatával. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni: pár apróságtól is könnyebb lehet egy kedvenc élete.

 

1. Gondold át a sétáltatásokat és a testmozgást!

 

A kutyusodnak idős korára is szüksége lesz testmozgásra, de nem annyira és nem olyan megerőltetőre, mint régen. Könnyen lehet, hogy az ízületei már nem bírják olyan jól a hosszú sétákat, így érdemes lehet például azokat lerövidíteni. A többször, rövidebb ideig tartó mozgások is jók lehetnek.

A közös hegyi túrákat is el kell hagyni egy idő után és inkább elvinni a célba az állatot autóval, hogy ott sétálgathasson kicsit. Az ugrálásoktól is érdemes kímélni a kutyust és inkább a nyugodtabb sportolási lehetőségeket keresni.

 

2. Tedd a tálját magasabbra!

 

Sokan nem is gondolnák, de a nagytestű, idős kutyáknak nagy kellemetlenséggel járhat az, ha egészen a földig le kell hajolniuk a tápjukhoz és a vízhez. Direkt ebből a célból találták ki a magasított etetőket-és állványokat, amikkel sokkal könnyebb lesz a kutya étkezése.

 

3. Ne hagyd abba a tanítását!

 

Tanítani nem csak a fiatal kutyákat lehet, hanem az időseket is. Válassz egyszerű trükköket, amiket könnyen meg lehet jegyezni és készülj fel, hogy valamivel több türelemre lesz szükséged. A tanítással egyébként nem csak a közérzetének teszel jót, hanem a szellemi frissességének is!

 

4. Legyél vele türelmes!

 

Lehet, hogy kicsit nehezebben fog hallgatni rád a kutyus, akaratosabb lesz, zsémbesebb, esetleg a szobatisztasággal is gondjai akadnak, de ilyenkor ne felejtsd el, hogy milyen régóta van már melletted! Legyél vele olyan türelmes, mintha csak a nagymamád, vagy nagypapád lenne!

 

5. Vidd rendszeresen állatorvoshoz!

 

Ez a kutya minden életszakaszában nagyon fontos, idős korában azonban nélkülözhetetlen. Csak így lehet időben észre venni, ha valami nincs rendben és elkezdeni a kezelést. Az állatorvos ezen kívül nagyon sok hasznos, személyre szabott tippet adhat neked, aminek segítségével javíthatsz korosodó kedvenced életminőségén.

 

Az idős kutya etetése nem bonyolult feladat, csupán pár egyszerű dolgot kell figyelembe venned. Vigyázz kutyádra és nyújtsd neki a legjobbat akkor is, amikor már nem olyan fiatal, mint volt!

 

Link