Blog › Féreghajtó: miért olyan fontos? Mit kell tudni róla?

Féreghajtó: miért olyan fontos? Mit kell tudni róla?

 

A féreghajtás a kutyák-és a cicák számára is nagyon fontos, ugyanis akár az állat életétbe is kerülhet, ha a gazdi nem foglalkozik ezzel. Viszonylag kevés figyelmet kap ez a téma, összehasonlítva az ivartalanítással vagy a védőoltásokkal, ezért a következő pár perben erről olvashatsz.

Tudj meg többet a féreghajtó anyagokról-és a féreghajtás fontosságáról!

 

Hogyan kerülnek férgek a kutyák-és cicák testébe?

 

Féreghajtó: vízből féreg összeszedéseKedvenced sajnos több helyről is összeszedhet férgeket és ehhez nem kell, hogy a környezete rendezetlen, vagy piszkos legyen. Az is elég, ha sétáltatáskor/kiránduláskor belekortyol egyet egy szimpatikus pocsolyába, vagy a hullámzó tavacskába. Más állatok ürüléke is megfertőzheti, de az elhullott rágcsálók, madarak, nagyobb emlősök tetemével való érintkezés is fertőzést okozhat.

Kutyád sétáltatás közben is a szájába vehet valamit, ami férgekkel fertőzött, cicád pedig gyakorlatilag bármikor – amilyen szabad természetűek. Bizonyos ételek is hordozhatnak férgeket, például a nyers húsok. Bizonyos férgek ráadásul már az anyatejjel is képesek bekerülni az állat szervezetébe, így a csöppségek sincsenek teljes biztonságban!

Férgeket bolhák-és szúnyogok által is megkaphat a kedvenced, a riasztó szerek pedig nem nyújthatnak 100%-os védelmet!

 

Milyen betegségeket okozhatnak a férgek?

 

A férgek többsége a gazdatestként használt szervezetéből táplálkozik, ami súlyos problémákat okozhat. Kialakulhat komoly vérszegénység, hasmenés, hányás, illetve nagymértékű fogyás is. A tápanyaghiányos állapot-és a kiszáradás könnyen az állat halálához vezethet.

Kialakulhat továbbá vérzéses vakbél-és vastagbél gyulladás, illetve különböző bőrgyulladások is.

A legsúlyosabb problémát talán a szúnyogok által terjesztett szívférgesség nevű betegség jelenti. Ilyenkor a férgek az állat ereiben-és szívében is megtelepszik, légzési nehézséget, szívelégtelenséget, halált okozva.

 

Mit tehetnek a féreghajtó szerek kedvenceidért?

 

A féreghajtó tabletták, paszták, injekciók-és spot-on készítmények nem azt akadályozzák meg, hogy a féreg bejusson kedvenced szervezetébe, hanem azt, hogy ott életben maradva problémát okozzanak. Egy féreghajtó ezeket a széklettel együtt kimossa a szervezetből, akár úgy, hogy meg is öli őket, akár úgy, hogy csak megbénítja a férgeket.

 

Milyen időközönként van szükség féreghajtó szerek használatára?

 

Kutyák féregtelenítési rendje:

Első féregtelenítés

2 hetes korban

12 hetes koráig

2 hetente

12 hetes korától 6 hónapos koráig

Havonta

Felnőtt korban

3 havonta

 

 

Macskák féregtelenítési rendje:

Első féregtelenítés

3 hetes korban

9 hetes koráig

2 hetente

Felnőtt korban

3 havonta

 

Látszik, hogy a féreghajtás nem egy olyan dolog, amit csak akkor kell elvégezni, amikor éppen eszedbe jut, hanem rendszeresen, hiszen ezzel a kedvenced egészségét-és életét véded. Arról nem is beszélve, hogy néhány féreg fajta emberre is átterjedhet, főleg gyerekekre.

 

Okoz mellékhatásokat a féreghajtó?

 

Féreghajtó: mellékhatásokNem jellemző, hogy a féreghajtó anyag mellékhatást okozna. Ha mégis, akkor az általában hányást, enyhe hasmenést jelent. Allergiás reakciók általában akkor jelentkeznek, ha a gazdi nem tartja be az adagolási útmutatót és az állat több féreghajtót kap a kelleténél.

 

Hogyan lehet megelőzni a féreg fertőzést?

 

Teljes mértékben nem lehet megelőzni, hogy férgek kerüljenek kedvenceid szervezetébe, de pár dolgot megtehetsz az ügy érdekében.

 

  • Ne engedd inni pocsojákból, természetes vizekből
  • Taníts meg, hogy ne egyen meg semmit a földről
  • Ne adj neki nyers húst
  • Szedd fel más állatok ürülékét a kertedből
  • Gondoskodj a szúnyogok-és bolhák távol tartásáról

 

A féreghajtó szerek használata nagyon fontos, nem szabad komolytalanul kezelni a helyzetet! Gondoskodj előre a féreghajtó készítményekről és használd őket az útmutatónak megfelelően. Ne feledd, emberek számára készült féreghajtót nem szabad állatoknak adni!

Link